«Ботулізм – особливо небезпечне захворювання»
За 6 місяців поточного року в Україні відмічається погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.
Так, станом на 01.07.2019 територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 556 випадків захворювання на ботулізм(1випадок в Дніпропетровській області), під час яких постраждало 63 особи, із них 4 померли, за аналогічний період 2018 було розслідувано 41 випадок, під час яких постраждало 46 осіб.
Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва. З початку року серед всіх випадків ботулізму 31 – пов'язаний із рибною продукцією, у тому числі 10 – ймовірно пов’язані із вживанням рибної продукції промислового виробництва.
Ботулізм - хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Захворювання на ботулізм розвивається при вживанні заражених клострідіями харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без достатньої термічної обробки. Найбільшу небезпеку представляють консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (копчені та засолені риба і м’ясо, консервовані гриби, маринади, ковбаси).
З метою недопущення захворювання на ботулізм мешканців міста Марганецьке міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує, в літній період купувати тільки патрану рибу тому, що видалення нутрощів зменшує ризик розмноження збудника ботулізму в рибній продукції.
Зважаючи на вище викладене, будьте особливо обережними із вибором продукції! Копчену та засолену рибу і м’ясо, консервовані гриби, маринади, ковбаси, необхідно купувати лише у торгівельних мережах міста.