У поточному році на території Дніпропетровської області зареєстровано 4 спалахи гострих кишкових інфекцій, де постраждали 29 осіб.
Харчові отруєння виникають в результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулося масивне розмноження певних видів мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або немікробного походження до рівня патогенної дози, а також захворювання, що виникають унаслідок уживання отруйних рослин і тканин тварин.
Для цих захворювань характерні раптовий початок і короткий інкубаційний період, проте бувають й хронічні харчові отруєння, що пов’язані з тривалим вживанням продуктів, в яких знаходяться в невеликій кількості токсичні речовини.
В епідемічному процесі розвитку харчових отруєнь мікробної природи, як і харчових інфекцій, рушійними силами є джерело збудника, механізм його передавання та сприятливий організм людини. Сприятливість організму людини до збудників харчових отруєнь залежить від імунного статусу організму, віку, чутливості до певних патогенів, кількості збудників і токсинів та їх біологічної активності.
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Марганецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує дотримуватись наступних правил:
- НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб у місцях, не призначених для здійснення торгівлі харчовими продуктами.
- НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці та дотримуватись встановлених термінів зберігання.
- Приготовлені страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням піддавати вторинній термічній обробці.
- Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
- НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику).
- Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
- НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
- Дотримуватись правил особистої гігієни: перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
- НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!
Шановні мешканці міста, купуйте продукти харчування лише в закладах торгівлі, в яких створені відповідні умови для їх реалізації та зберігання. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!