Профілактика отруєнь грибами
Марганецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області застерігає! Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини.
У поточному році в Україні вже зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. Летальних випадків не зафіксовано.
Гриби – своєрідний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. У них знаходиться значна кількість азотистих речовин, зокрема білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР). Вони містять багато мінеральних речовин (фосфор). Тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І в жодному разі гриби не можна споживати дітям!
Гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин (ртуть, свинець, цинк, миш’як тощо). Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями та навіть смертю.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами, радимо відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати печериці, гливи, що продаються у магазині. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, лише на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Як не отруїтися грибами
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте «швидку»!
- Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже їх лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
- Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
- Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!